Om prisen på kroner

Danmarks Radio bragte den 29. august 2010 et indslag, der afslørede uregelmæssigheder med de billige tandkroner. Blandt andet at de ikke som lovet indeholder 75% guld, men kun fra 27% til 51%. Dertil kommer at kronerne indeholder bly og nikkel! Det bekræfter mig i, at jeg har truffet et rigtigt valg ved at satse på danske kroner fra en anerkendt dansk leverandør. Til sammenligning indeholder vores kroner op til 98% ædelmetaller.

Gennemsnitspris

Jeg vil gerne forklare lidt om mine valg og deraf følgende priser. Jeg tager fra kr. 6.000,00 – kr. 6.650,00 for en tandkrone, hvilket svarer ganske godt til landets gennemsnitspris.

Det vil sige, at de kan fås både dyrere og billigere. Billige kroner er dog kun billigere, fordi tandlægen køber billigt ind.

I dag kan teknikken leveres meget billigt fra Hongkong, Vietnam, Kina, og det sidste tilbud jeg modtog var Costa Rica.

En lidt dyrere teknik kan være de såkaldte Europa-kroner, der den ene dag er lavet i Polen, den næste dag i Italien, Irland eller hvor laboratoriet den dag får det bedste tilbud. Disse overseas kroner er også vældig populære hos flere tandlæger, for der er mange penge at spare. Kronen kan uden videre sælges 500-600 kroner billigere end kollegaens, og alligevel tjener denne kollega mere på sit arbejde end vi andre, der sværger til danske kvalitets arbejder, hvor indholdet er kendt og godkendt.

Vel at mærke godkendt, hvor det skal være godkendt. Jeg skilter gerne med en deklaration på metallet, og så kan du selv sammenligne med de omtalte billige kroner, der indeholder maximalt 75 % ædelmetal (og det kan naturligvis dokumenteres).  Jeg må så spørge, hvad er de sidste 25%? Tin. zink, nikkel, måske tilsat en vis mængde kobber og bronze!!!

Jeg har truffet et valg

Jeg har altså truffet et valg; det første valg. Jeg vil ikke levere underlødige kroner, for at jeg eller andre kan spare nogle få kroner. Vi ved intet om hvilket helbred vi får i fremtiden.

Til gengæld tager jeg ikke noget for bedøvelserne når jeg laver kroner. De koster generelt over 200,oo kroner, og der skal tre bedøvelser til. Dette reducerer prisforskellen med mindst 600.oo kroner. Jeg fratrækker desuden mit honorar for midlertidig fyldning (den var virkelig midlertidig), som lovet.

Til slut skal det også nævnes, at jeg har en udstrakt garanti på mine arbejder, det kan du læse mere om på siden generelt om prissætning

Du skal også træffe et valg

Du skal også træffe et valg, et valg om hvad du vil have i munden. Og husk at tandlægernes priser kun giver mening for dig, hvis du samtidig får oplyst hvor teknikken kommer fra. Og vær opmærksom på, at mange laboratorier benytter både danske og udenlandske leverancer.

Jeg har truffet et valg, og har holdt fast i mine fagligt ansvarlige og dygtige leverandører. Deraf også den nævnte garanti.

PS

Jeg vil gerne konkurrere på kvaliteten med både danske og udenlandske tandlæger, men jeg vil ikke konkurrere på prisen, fordi det betyder, at jeg så skal købe billigt ind på vegne af mine patienter. Der er bare det ved det, at de normalt ikke får valgmuligheden, ikke får den nødvendige information.

NB
Læs artikel med ejeren af Codent i Århus, der gør sig tanker over samme emne